Skip to main content
Welkom bij Kop van Zuid fysio

Voorlichting

Herstellen is niet alleen rusten!

Hoe komt het toch dat een sportblessure na genoeg rust toch terugkomt? Stel je hebt onverhoopt een blessure opgelopen, je neemt al dan niet op advies van een deskundige rust en inderdaad de pijn verdwijnt. De dagelijkse activiteiten gaan gelukkig weer pijnvrij. Fijn! Het sporthart klopt sneller; snel weer het veld / de baan op. De eerste de beste sprint, actie, snelle beweging en koekkoek daar is hij weer! Herkenbaar? Tijd om er iets aan te doen. Inderdaad: doen! Dagelijks kom ik dit tegen in onze praktijk.

Fase 1 : de acute fase

Het toverwoord is “doen” je moet iets met het geblesseerde lichaamsdeel doen. Rust is slechts de helft van het herstel. Ja, ieder herstel begint met rust. Het lichaam vraagt er immers zelf om middels pijn ( je kijkt wel uit om het nog een keer te belasten) en zwelling ( het natuurlijke gips). Dit geldt vooral voor de eerste fase van herstel: de acute fase.

Fase 2 : de Algemeen dagelijks leven (ADL) fase

Nadat de herstelprocessen opgang zijn gekomen verminderd vaak de pijn wat en kun je weer meer doen. Opgeleide van pijn belast je het lichaamsdeel weer een beetje, je loopt weer wat in huis, loopt de trap op, fietst weer een stukje etc. Dit belasten is cruciaal voor herstel. Door middel van dit belasten “vertel” je het geblesseerde en “nieuwe” weefsel weer wat het moet gaan doen. Het weefsel vormt zich naar de functie die er gevraagd wordt. Zodoende past het zich aan de dagelijkse activiteiten aan. Mits het de gelegenheid krijgt om zich aan te passen. Verhoog je de belasting te snel word je teruggefloten. Je herstelt zelf door weer activiteit te vragen van het weefsel.

Fase 3 de sport specifieke fase

De overgang van de ADL fase naar de laatste fase van herstel, de sport specifieke fase, behoort op een zelfde manier te verlopen. Vertel het weefsel wat het weer moet gaan doen. Doe dat op een zelfde manier zoals het, vaak onbewust, gaat als in het ADL voorbeeld. Bouw de belasting stap voor stap op. Kijk naar wat het einddoel is, bijvoorbeeld het spelen van een voetbalwedstrijd of het lopen van een 5 km. Deel dit einddoel op in kleine tussenstappen. Geef het lichaam, de tijd om zich aan te passen, maar belast het wel. Met rust alleen vertel je het geblesseerde lichaamsdeel niet dat het uiteindelijk weer moet gaan voetballen. Je maakt een te grote stap omdat het weefsel nog niet sterk genoeg is, met een grote kans een nieuwe blessure op de zelfde plek.

Sportanalyse

Bij Masters in Sports maken we een analyse van de sport die hervat moet worden. Middels deze analyse kunnen we een individueel stappenplan maken met sport specifieke eigenschappen om zo het weefsel optimaal klaar te stomen voor de sporthervatting. We kijken o.a. welke bewegingen zitten er in de sport, welke spieren worden er gebruikt en hoe worden ze gebruikt: snel zoals bij explosieve sporten of lang zoals bij duursporten.